TÜRBE UYARMA
Sirke Köyü’nün geleneklerinden biri de “TÜRBE UYARMA” geleneğidir. Bu gelenek belirli zamanlarda yapılır. Bağlar Bölgesinin ‘’TEPE KÖY’’ diye bilinen SİRKE KÖYÜNE yakın bir yerde türbe vardır. Toplu dualar burada yapılır. Yapılan bu dualar şükür duası, yağmur duası, afetlerden korunma duası şeklinde olabilmektedir.
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed ‘’ Lezzetleri parça parça eden ölümü çok anın ! ‘’ (TİRMİZİ) buyurmuştur.
Türbe ve yatır sözcükleri, eski dönemde yaşayan devlet ve din büyüklerinin mezarlarının bulunduğu alanlardır. Halk arasında genellikle kutsal sayılırlar ve bu sebeple sık sık ziyaret edilirler. Türbe ziyaretinde bulunan kişilerin burada dualar ettiği ve bazı dileklerde bulunduğu gözlenir. Ancak İslam inancında dua ve dileklerin muhatabı yalnızca Allah’tır. Burada edilen dualarda da aslında Allah’a dua edilir. Ancak aracılık yapması için türbede yatan zattan yardım alınır. Bu esnada da “onun yüzü suyu hürmetine” şeklinde bir ifade kullanılır. kabir ziyareti yapmak ve buradaki kişiyi vesile ederek duada bulunmanın herhangi bir zararı yoktur. Kısacası, İslam inancında türbelere ziyarette bulunmak ve dua etmek kişiye manevi bir değer kazandırır. Bir hatırlama, teşekkür ve tefekkür etmek amacıyla toplu veya bireysel olarak dua edilir.
SİRKE KÖYÜNDE Türbe duası şöyle yapılır.
Muhtarın önderliğinde köy halkı toplanır. Toplu duanın ne zaman ve nasıl yapılacağına karar verirler. Komşu köyler de türbe uyarma etkinliğine davet edilir.
Köy halkı iş bölümünü titizlikle yapar. Arasında para toplar ve gerekli malzemeleri alırlar. Adağı olanlar adağını bağışlar. Bazı aileler gıda malzemesi bağışı yapar. Kısaca tüm malzemeler toplanır. Kurbanlar kesilir.
Duanın yapılacağı tarihte Sabah namazından sonra hanımlar yemekleri yapmak üzere bağlarda toplanır. Erkekler Kur’an okumaya başlar. Davet edilen köyler kendi hocalarıyla gelir. Misafirleri , köyümüzün hocası ve erkekleri karşılar. Köylerden gelen davetliler hocalarıyla beraber hem Kur’an okuyarak hem de tekbirler getirerek bağlarda toplanır. Bağlarda toplanan hocalar ve davetliler Kur’an okur. Daha sonra Tüm Hocalar önde köy halkı ve misafirler arkada Kur’an okuyarak ve tekbirler getirerek Türbeye ziyarete gidilir. Türbede de Kur’an okunur , dualar yapılır. Geri dönüş yolunda da bağlara tekbirlerle ve kuran okuyarak dönülür.
Hazırlanan yemeklerin ikramına başlanır. Yemek olarak ikram edilenler keşkek , pirinç pilavı , sütlü çorba ve kavurmadır. Hazırlanan yemekler tüm gün boyunca ikram edilir. Dualar ve yemek ikramı bittikten sonra misafirler ve köy halkı evlere dağılır. Türbe uyarma etkinliği de bu şekilde son bulur.
Değerlerimizi geliştirme konusunda bize bilgi veren büyüklerimize teşekkür eder saygılar sunarız.
ARAŞTIRMA YAPANLAR
FUAT ÖZKAN - AYFER (YILDIRIM) ORAN