KASTAMONU İLİ ve HANÖNÜ ilçesine bağlı olan Sirke Köyü Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde bulunur. Sirke Köyü, tepeler ve kayalar arasına kurulmuştur. Kuzey bölgesinden gürül gürül akan Akçay ve dere ile üç parçaya bölünmüştür. Evler bu üç yer üzerine kurulmuştur.
Batı Karadeniz Bölgesi çeşitli fauna elamanlarına değişik zamanlarda geçiş görevi yapması ve özellikle buzullaşma dönemlerinde kuzeyden gelen canlılara sığınak görevi yapması nedeniyle zooloji açısından önemli bir bölgedir. Sirke Köyü bu bölgenin içinde yer almaktadır.
Sirke Köyünde İç Anadolu Bölgesinin iklim etkileri görülmektedir. yazları sıcak ve kurak kışları soğuk yağışlıdır. Günlük sıcaklık farkları fazladır. En soğuk geçen aylar ocak ve şubat ve en sıcak geçen aylar ise temmuz ve ağustostur. Yağışların büyük bölümü bahar aylarındadır. Sirke Köyünün güney bölgesinden GÖK IRMAK nehri bulunmaktadır..
Sirke köyü bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Mera ve tarım alanlarının ulaşımı kolay olup köye yakın mesafededir. Sirke Köyünün kuzey bölgesi mera , güney bölgesinde tarım alanları bulunmaktadır. Arazilerde de Bahçe ve Tarla bitkileri üretilmektedir. Köyün ekili arazileri verimli olduğu için meyve ve sebze çeşidi fazladır. Erik, Ceviz, Elma, Armut, Kiraz , Vişne vb. gibi ağaçlar yetişmektedir. Ekili arazilerde kavun , karpuz, domates, salatalık, biber, patlıcan vb. gibi sebzeler üretilir. Üretilen meyve ve sebzeler ticari amaçlı değildir. Köyün mera ve dağlarında doğal yetişen mantar türleri mevcuttur. Köy mantarı, kanlıca ak mantar , meşe mantarı ve kuzu kulağı gibi yenilebilen mantarlar bulunduğu gibi zehirli mantarlar da bulunur. Yabani bitkilerden ahlat, kızılcık, kuşburnu, böğürtlen bulunur.
Dağ yamaçları bozkır bitkileri ile çevrili olan köyümüzün çevresindeki ormanlarda MEŞE SARI ÇAM , GÜRGEN , KÖKNAR, KAYIN, SÖĞÜT ve KAVAK gibi ağaçlar yetişmektedir.
ARAŞTIRMA YAPANLAR
FUAT ÖZKAN - AYFER (YILDIRIM) ORAN